- Bawang putih dan merah
- Santan (tak kira asli, serbuk atau kotak)
- Serbuk Kurma (tak kisah jenama apa)
- Ayam
- Kentang
- Garam
- Tumis bawang putih dan merah.
- Disyorkan sekali untuk masukkan kentang semasa tumis bawang kerana kentang akan lebih empuk dan sedap
- Kemudian, masukkan sedikit air (untuk kuah) *nak kuah banyak masukkan air banyak
- Selepas itu masukkan santan (untuk serbuk boleh dimasukkan kedalam cawan/gelas kemudian dibancuh ngan air)
- Bekas yang digunakan tadi boleh digunakan untuk membancuh serbuk kurma.
- Masukkan bancuhan kurma kedalam kuali/kuali.
- Bubuh garam dengan anggaran sendiri (anggaran dalam 2 sudu kecil)
- Kemudian biarkan mendidih sehingga masak
- Pastikan kuali/periuk tertutup semasa menunggu Kurma Ayam masak...
- Hidangkan.
Sumber gambar : mamasya
owh kalau saya cuba masak ni entah apa akan jadi pada kurma tu hee
ReplyDeletebestnyer... :)..
ReplyDeletewahhh...lapar la plak!
ReplyDeleteSedapnya!! Dah la tengah lapar nih..
ReplyDeletebley try buat kat umah nie...
ReplyDeleteNyum2...terima kasih kerana melawat blog sy :) :)
ReplyDeletehttp://krafminda.blogspot.com