Wednesday, September 22, 2010

Masak Kurma Ayam / Daging

 Bahan-Bahan
  • Bawang putih dan merah
  • Santan (tak kira asli, serbuk atau kotak)
  • Serbuk Kurma (tak kisah jenama apa)
  • Ayam 
  • Kentang
  • Garam
Cara Penyediaan
  1. Tumis bawang putih dan merah.
  2. Disyorkan sekali untuk masukkan kentang semasa tumis bawang kerana kentang akan lebih empuk dan sedap
  3. Kemudian, masukkan sedikit air (untuk kuah) *nak kuah banyak masukkan air banyak
  4. Selepas itu masukkan santan (untuk serbuk boleh dimasukkan kedalam cawan/gelas kemudian dibancuh ngan air)
  5. Bekas yang digunakan tadi boleh digunakan untuk membancuh serbuk kurma.
  6. Masukkan bancuhan kurma kedalam kuali/kuali.
  7. Bubuh garam dengan anggaran sendiri (anggaran dalam 2 sudu kecil)
  8. Kemudian biarkan mendidih sehingga masak 
  9. Pastikan kuali/periuk tertutup semasa menunggu Kurma Ayam masak...
  10. Hidangkan.
Senang bukan. Serius tak susah.Cuba tau.....
Sumber gambar : mamasya

6 comments:

  1. owh kalau saya cuba masak ni entah apa akan jadi pada kurma tu hee

    ReplyDelete
  2. Sedapnya!! Dah la tengah lapar nih..

    ReplyDelete
  3. bley try buat kat umah nie...

    ReplyDelete
  4. Nyum2...terima kasih kerana melawat blog sy :) :)

    http://krafminda.blogspot.com

    ReplyDelete

Blogger Widgets
CLOSE - X - TUTUP

Mohon Klik LIKE =)